Je bent goed genoeg

0
7244

Je bent goed genoeg

Angst om niet goed genoeg te zijn. Veel mensen hebben het gevoel wel eens maar durven er vaak niet over spreken. Ook mensen waarvan het oppervlakkig lijkt dat ze alles voor elkaar hebben. Het gevoel niet goed genoeg te zijn is een gevoel dat omwille van verschillende redenen kan ontstaan. Uit bepaalde overtuigen of ervaringen die we meekrijgen tijdens het opgroeien. Van ouders, van de maatschappij, van vrienden, … . Vaak denken we dat we aan een bepaald beeld buiten onszelf dienen te voldoen om iemand te zijn. Vaak vertonen we hierdoor verwacht gedrag ipv authentiek gedrag. We beperken onszelf hierdoor vaak onbewust. Je hoeft echter niet iemand te zijn of iets te bereiken. Als mens ben je ten allen tijde goed zoals je bent. Het mooiste dat je kan doen is jezelf tonen in al je authenticiteit. Ook al is dat niet altijd makkelijk. Ik heb zelf ook heel lang een gevoel gehad van niet goed genoeg zijn. Als kind voelde ik me anders en vroeg me af wat er mis met me was. Ik voelde me een vreemde in een wereld die de mijne niet leek. Ik was een hele gevoelige en kwetsbare jongen. Ik werd gedropt in een wereld die me spiegelde dat ik sterk diende te zijn. Waardoor ik mijn gevoeligheid en kwetsbaarheid als een zwakte zag. Ik voelde me alleen en niet goed genoeg. Ik meende iemand te moeten zijn die aan verwachtingen van buitenaf voldeed. Ik begon me als kind daarna te conformeren aan anderen om er toch maar bij te horen. Ik deed me sterker voor dan ik was uit pure overlevingsstrategie. Ik deed er alles aan om toch maar ergens bij te horen. Tot ik gaandeweg zodanig van mezelf vervreemde dat ik niet meer wist wie ik was. Ik was vaak samen met veel mensen maar voelde me een vreemde voor mezelf. Daarna is het een heel proces geweest om terug dicht bij mezelf te komen. Gaandeweg was ik echter in staat om de muren die ik rond mezelf had gebouwd opnieuw te slopen. Gaandeweg leerde ik mijn kwetsbaarheid en mijn gevoeligheid als een kracht te zien. Ik leerde om opnieuw mijn eigen gevoel te volgen. Om geen masker op te zetten of me sterker voor te doen dan ik ben maar om te leven als wie ik in essentie ben. Een gevoelige man die zijn zachtheid durft te beleven. Ik weet nu dat ik goed genoeg ben zoals ik ben. Ik hoef niemand te zijn voor een ander. Ik kan er enkel voor kiezen om elke dag opnieuw gewoon mezelf te zijn. Ik ontmoet veel mensen die ergens ook het zelfde gevoel hebben ervaren. Mensen die denken dat ze aan bepaald beeld dienen te voldoen. Neen dat hoeven we niet. We zijn allemaal goed zoals we zijn. We hoeven niet iemand te zijn die dient te voldoen aan verwachtingen van anderen. Aan iedereen die ook maar het gevoel heeft dat hij iemand dient te zijn. Kijk wat voor jezelf belangrijk is en goed voelt en weet dat je goed genoeg bent.

Fragment uit het boek Onderweg – Jan Moeyaert dat volgend jaar uitkomt

 

blogger-image-1849935917

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here