Cordoba, het oude hart van Europa

8526
34416

Cordoba het oude hart van Europa

Cordoba, in de 10e en 11e eeuw de grootste stad van het toenmalig Europees grondgebied en het kloppend hart van Europa onder Moorse heerschappij. In die tijd van het Al Andalus leefden Joden, Christenen en Moren er vreedzaam samen. In 11e eeuw woonden hier tot 1 miljoen mensen. 3 keer meer als op vandaag … Voor mij voelt deze streek in Al Andalus als een beetje thuiskomen … Ook de geschiedenis van de streek boeit me enorm …

Het is pas met de komst van de katholieke koningen dat er een einde kwam aan deze vreedzame tijd die er ooit heerste toen de Moren er waren. Wat de katholieke koningen in Spanje hebben gedaan is werkelijk hallucinant. De katholieke koningen die oa ook Columbus op pad stuurden. In de geschiedenislessen leren we soms dat zij de helden zijn, dienen we op school de data van buiten te leren wanneer Columbus bv Amerika ontdekte …

Wat minder aan bod komt is dat de katholieke koningen de inquisitie in gang hebben gezet. Dat vele miljoenen mensen waaronder Joden, Moslims, vrouwen, mannen en kinderen werden gefolterd en vermoord. Waar ook minder aandacht naar gaat is dat Columbus en zijn gevolg op hun beurt in opdracht van de katholieke koningen overal waar ze kwamen vele mensen hebben afgeslacht in een ontembare honger naar geld en macht. Toch zijn zij de figuren die op school soms de hoofdrol spelen en degenen die als helden worden afgeschilderd …

Het Spaans koningshuis heeft echter vele gruwel aangericht in de loop van de voorbije eeuwen onder het mom van het creëren van een Spaanse staat en in een ontembare honger naar land en macht. Ook Moren hebben uiteraard gruwelijke dingen gedaan in de geschiedenis. Waar je echter niet onderuit kan is dat er onder hun heerschappij een grote bloeiende cultuur in Spanje aanwezig was waar verschillende culturen in vrede samen leefden … Wat ongezien was in die tijd …

Bovendien brachten ze veel kennis naar het Westen zoals wiskunde, astrologie, filosofie, geneeskunde, … Iets waar we vandaag nog steeds de vruchten van dragen. Alleen is dat niet meer zo zichtbaar … Het is misschien wel een van de meest onderschatte en vergeten zaken …

Als je een weerstand hebt op de Islam, op Arabieren of wat dan ook duik dan eens in de geschiedenis en je zal versteld staan … Het zal je misschien meer gebracht hebben dan je durft te denken en mss zijn je wortels wel meer verbonden met de Moren dan je denkt …

Wat ik nu soms hoor over mensen uit het Midden Oosten is dat ze ons werk komen afnemen, dat ze profiteren, … Die mensen zullen er zeker ook zijn … Maar kijk ook eens dieper … Er zijn vele anderen … En zoals ik hierboven beschrijf gaat het veel dieper … De Arabieren hebben ons ook meer gebracht dan dat je voor mogelijk zou houden …

Er zullen altijd mensen zijn die het goed voor hebben en anderen die het minder goed voor hebben … Dat is overal zo … Zeker is echter ook dat er eens in Spanje een poort van Oost naar West was en het heeft ons meer vruchten gebracht dan je ooit voor mogelijk zou houden … Het voormalige Al Andalus heeft het Westen meer gebracht dan we wel en goed beseffen …

Kijk dieper en de waarheid zal je geopenbaard worden … De geschiedenis zoals ze ons op school tonen is vaak slechts fragmentarisch en vanuit een bepaald perspectief geschreven … geschreven van uit het oogpunt van de helden zelf … Die in kern eigenlijk geen helden zijn  … Net zoals dat vandaag op veel gebieden niet anders is …

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here