Kinderen zijn de belofte van de toekomst

0
633

Kinderen zijn de toekomst

Recent hoorde ik dat er meer dan ooit jongeren zijn die antidepressiva nemen. Net zoals veel volwassenen. Zijn pillen wel de oplossing? Of gaat het ook over de vele projecties overgeleverd uit het verleden in het heden van generatie op generatie over hoe het leven zou moeten zijn? En dat mss niet meer past in deze tijd? Kinderen zijn de belofte van de toekomst. Waarom hen vol stoppen met pillen of projecties van hoe ze zich zouden moeten gedragen? Laat hen hun eigen geschiedenis schrijven in het moment en hen bevrijden van die gigantische druk van presteren in een op overconsumptie gerichte maatschappij. Mogen we ons ook vragen stellen bij die massaproductie van al die pillen en vertegenwoordigers van de farma industrie die dokters afschuimen? Ik stel me vragen bij een politiek waarbij dokters bij x aantal verkoop van een bepaalde pil een incentive krijgen vanuit de farma industrie. Wat met de grens hier tussen eigenbelang en belang van de klant in deze context? … Is dat wel ethisch verantwoord in die sector?

Ik heb het zelf gezien in de bankwereld waar incentives toe kunnen leiden. Namelijk een politiek waar het belang vaak niet meer in teken van klant staat maar in zo veel mogelijk verkopen. Het is geen publiek geheim dat medewerkers in de bankwereld klanten dingen aansmeren omdat ze er bonussen voor krijgen … Zoals in vele sectoren … Ik stel me daar vragen bij. Mss is dat ook de reden dat ik bij het management van de grootbanken waar ik werkte nooit goed genoeg was en niet echt hoog op de lijst stond omdat ik geen topverkoper was. Ik heb meermaals mogen horen Jan jij past niet in een bank … collegas die zeiden jij dient in de zorg te gaan werken … maar is dat wel normaal? Is het normaal dat je in bepaalde economische sectoren beter een onethische verkoper bent om het te maken? Ik stel me daar nog steeds veel vragen bij … Ik kan me voorstellen hoe veel mensen die werken in deze sectoren en vanuit hun hart willen leven op vandaag worstelen in deze sectoren …

Net zoals ik me veel vragen stel bij het feit of het ethisch verantwoord is dat een hele generatie jongeren zoveel pillen dient te slikken … Ligt het probleem niet eerder ook in de gangbare maatschappelijke context? Een maatschappij die een oplossing creĆ«ert voor een probleem waaraan het zelf aan ten grondslag ligt. Is het niet beter de maatschappelijke context eens in vraag te stellen? Om jongeren de mogelijkheid te geven hun eigen toekomst te schrijven ipv hen een maatschappelijke spiegel voor te houden hoe het leven zou moeten zijn. Het is best ironisch hoe groot de illusie in de wereld is. Meer dan ooit zitten mensen aan de pil en meer dan ooit zie je op sociale media de projectie van hoe mooi hoe leven van mensen wel schijnt te zijn …

De grote spiegel van de illusie aanschouw ik daarin …een spiegel waar niet te vergeten ook veel jongeren inkijken … Tijd voor de spiegel en de tijd van het hart? Tijd voor de pure waarheid? De belofte van een betere en waarachtige toekomst ligt immers in de spiegel van hart … de spiegel van het hart die is gelegen in het hier en nu … is het ook niet beter om bij het delen op sociale media onszelf de vraag te stellen hoe diep het vanuit het hart komt ipv hoe leuk anderen iets zullen vinden? Tot zover deze mijmering van het hart … Laat ons allen een spiegel van het hart zijn ipv een spiegel van het zou moeten zijn … Laat ons zo ook een authentieke spiegel zijn voor jongeren …

Warme groet,

Jan

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here