De liefde is als een zoete wijn

0
1204

De liefde is als een zoete wijn

Wat is er mooier dan liefde in vrijheid? Onvoorwaardelijke liefde zonder voorwaarden. De ander niet willen bezitten of claimen. De ander niet verantwoordelijk stellen voor een gevoel dat je wil ervaren. De ander en jezelf zien als een poort waarlangs de liefde zich manifesteert. De ander in diens vrijheid laten. Vanuit het besef dat je zowel de liefde als een persoon niet kan bezitten. De liefde komt via iemand. De liefde kan je niet vastnemen in je hand. De liefde laat zich niet in een kooitje steken. De liefde kiest haar eigen weg. Ze is ontastbaar, vluchtig als de ether …  Het enige dat we kunnen doen is ons openstellen voor het wonder van de liefde. Zodat we de liefde in ons hart kunnen ervaren. Liefde is vrijheid. Liefde is ook de ander in diens vrijheid laten. De ander niet in een kooitje willen steken. De ander niet willen bezitten. Want de liefde kan je niet bezitten en komt ons leven binnen gevlogen gedragen op de vleugels van vrijheid. De liefde verschijnt in ons leven op momenten dat we het niet verwachten, het overvalt ons, … . De liefde komt onvoorwaardelijk.

Hoe wij daarop reageren brengt mogelijke verwachtingen, beperkingen, voorwaarden, eisen, … . Daarna komen ook de geconditioneerde concepten van relaties. Op dat moment verliest de liefde haar vrijheid. Op dat moment is de essentie van de liefde reeds vervlogen. De liefde kan niet worden gebonden aan de ketenen van verwachtingen, voorwaarden en eisen. Noch kan de liefde worden bevangen in eender welk concept van relaties. De liefde staat buiten alles. De liefde staat buiten tijd en ruimte. De liefde kent geen condities. De liefde leeft in de eeuwigheid van het hart en niet in de soms beperkte denkkaders van het verstand. De liefde vraagt om beleefd te worden en niet om beredeneerd te worden.

De liefde is als een zoete wijn. De liefde op zich kent geen vorm. Ze is vloeibaar en vormeloos. Je kan haar kleur beschrijven, haar in een fles stoppen en zo een bepaalde vorm geven, het etiket lezen op de fles die haar omvat, … . Maar wat vertelt dit alles in kern over de liefde? De liefde vraagt niet om beschreven te worden. De liefde herbergt in zich enkel het verlangen om geproefd te worden. De liefde is het verhaal van de smaak veeleer dan een verhaal van de lippen waarlangs iemand drinkt. De geur van de liefde reikt uit zonder voorwaarden en krijgt haar waarde in de reuk die iemand in vervoering brengt, … . De liefde is een ervaring. Een ervaring die onvoorwaardelijk komt en niet kan worden geclaimd. Een ervaring die voor ons allen beschikbaar is wanneer we bereid zijn ons hart te openen.

Fragment uit het dagboek “Onderweg” Jan Moeyaert

www.janmoeyaert.com

 

Warme groet,

Jan

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here